Denizli İl Koordinatörlüğü

Tarım ve Kırsal Kalkınma Çalıştayı


Gelişen Sekiz Ülke Ekonomik Ortaklık Örgütü (D-8) Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi, Türkiye'nin tarım ve kırsal kalkınma alanında çok başarılı bir ülke olduğunu belirterek, "Bu ülkeler arasındaki en başarılı ülke. Dolayısıyla D-8 üye ülkeleri de burada gördüklerini gerçek bir kazanç olarak nitelendirecekler" dedi.

D-8 ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) arasında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde Tarım ve Kırsal Kalkınma Politikalarında Bilgi Değişimi Çalıştayı başladı.

D-8 Örgütü Genel Sekreteri Mousavi, TKDK toplantı salonundaki çalıştayın açılışında, toplantıda tarımın, tartışmaların ana eksenini oluşturduğunu ifade ederek, "Bu coğrafyada insanların gelirlerinin çok önemli bir kısmı tarımdan elde ediliyor" diye konuştu.

Çalıştayın, D-8 ülkelerinin bu konuyu irdelemeleri adına atılan ilk adım olduğunu belirten Mousavi, çalıştay sonunda D-8 ülkelerinin, birbirlerinin tarım ve kırsal kalkınma konusunda uzmanlıklarını ve kapasitelerini keşfetmelerini umduğunu kaydetti.

Türkiye'nin tarım ve kırsal kalkınma alanında gerçekten çok başarılı bir ülke olduğunu vurgulayan Mousavi, "Bu ülkeler arasındaki en başarılı ülke. Dolayısıyla D-8 üye ülkeleri de burada gördüklerini gerçek bir kazanç olarak nitelendirecekler" dedi.

Mousavi, gelecek yıllarda da benzer platformlarda beraber olmayı arzu ettiklerini dile getirdi.

- "İleride yeni programları da planlama arzusundayız"

İslam Ülkeleri İstatistik Ekonomik Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Başkanı Musa Kulaklıkaya da SESRIC'in İslam ülkeleri için istatistiki, ekonomik ve sosyal alanlarda araştırmalar yaptığını belirterek, İslam ülkelerinin kendi aralarında teknik iş birliğini artırmak amacıyla eğitim programları düzenlendiğini söyledi.

İş birliği faaliyetleri kapsamında bütün İslam ülkelerindeki tarım ve kırsal kalkınma kapasitelerini mobilize etmeye çalıştıklarını dile getiren Kulaklıkaya, "Bu çalıştayda özellikle, Türkiye'nin tecrübelerini diğer ülkelerle paylaşmayı, konuk ettiğimiz temsilcilerden de kendi ülkelerindeki tarımsal destekleme faaliyetleri ve politikaları hakkında karşılıklı bilgi almayı ve iş birliği konularını tartışarak belirlemeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.

Buradan çıkacak sonuçlara göre, ileride yeni programları da planlama arzusunda olduklarını bildiren Kulaklıkaya, başta D-8 genel sekreterliği olmak üzere İslam ülkelerinin tamamına yönelik de coğrafi gruplamalarla bu tür çalıştayları tekrarlamak istediklerini kaydetti.

- "Yarınki programında 3 saha çalışması yapacağız"

TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı ise çalıştayın ilk gününde Türkiye'nin ve TKDK'nın tarım ve kırsal kalkınmada neler yaptığının, onlara nasıl katkıda bulunulabileceğinin anlatılacağını söyledi.

Çalıştayın yarınki programında 3 saha çalışması yapacaklarını anlatan Nazlı, yakın olması nedeniyle Ankara'da keçi sütü üretim, süt işleme ve tavukçuluk tesislerini gezeceklerini ifade etti.

TKDK'nın son 6 aylık süreçte hem SESRİC hem de D-8 ile iki ayrı protokol imzaladığını dile getiren Nazlı, amaçlarının, Türkiye'nin tarım ve kırsal kalkınma kapasitesini, İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerine ve D-8 üyelerine açmak olduğunu söyledi.

Nazlı, çalıştayda ortaya çıkacak ihtiyaç ve taleplere göre yeni plan ve programların yapılacağını bildirerek, "Ana hedefimiz, bir konsept oluşturmak. Bir masada toplanmak ve onlara kapasitemizi anlatmak. Neler yapabileceğimizi ve neler yaptığımızı izah etmek istiyoruz. Bundan sonrası artık talepler doğrultusunda şekillenecek" diye konuştu.







    Cimer