Denizli İl Koordinatörlüğü

IPARD Uygulamaları Değerlendirme Toplantısı Kırsal Turizm Sektörü


Avrupa Birliğinin aday ve potansiyel aday ülkeler için oluşturduğu Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programının (IPARD) Türkiye’deki uygulayıcısı olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından düzenlenen IPARD uygulamaları değerlendirme toplantılarının 3.’sü olan “Kırsal Turizm Sektörü” çalıştayı Nevşehir’de gerçekleştirildi.

27 Ekim Salı günü Nevşehir’in kırsal potansiyeli oldukça yüksek Ürgüp ilçesinde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Proje Hizmetleri Genel Koordinatörü Adnan Uzunpınar, 2011 yılından itibaren uygulanmaya başlanan IPARD I Programı ve 2016-2020 dönemlerini kapsayan IPARD II Programı hakkında bilgi verdi.

IPARD Programı kapsamında verilen destekler sonucunda yaklaşık 6 milyar liralık yatırım gerçekleştirildiğini belirten Uzunpınar, IPARD I Programını tamamlamak üzere olduklarını, bundan sonraki süreçte uygulamaya başlayacakları IPARD II Programı için sektörün görüş, öneri ve rehberliğinden istifade etmek istediklerini söyledi.

Bugüne kadar 11 bin proje ile sözleşme imzaladıklarını belirten Uzunpınar, “Kurumumuz destekleri ile yaklaşık 6 milyar liralık yatırım gerçekleştirildi ve bunun 3,3 milyar lirası hibe olarak yatırımcılarımıza ödenmektedir. Yüzlerce tesis faaliyete geçti ve bu tesislerde 45 bin kişi istihdam edildi.” ifadelerini kullandı.

Bir soru üzerine TKDK’nın 81 ilde faaliyet göstermek için çeşitli adımlar attığından bahseden Uzunpınar, “TKDK, genç ve dinamik bir kurum. 4 yıl gibi kısa bir dönemde ortaya koyduğu çalışmalar ile kalkınma alanında ne kadar gerekli ve önemli bir kurum olduğunu kanıtlamıştır. Kurumumuzun 81 ilimizin tamamında hibe programlarını yönetecek bir ödeme ajansına dönüşmesi için de çeşitli faaliyetler yapılmaktadır.” dedi.

Proje Hizmetleri Genel Koordinatörü Adnan Uzunpınar’ın konuşmasının ardından kurum personelleri tarafından sektörle ilgili sunumlar yapıldı. Daha sonra katılımcılar ile kırsal turizm sektörünün sorunları ve çözüm yolları ile ilgili görüş alışverişlerinde bulunuldu.

Kırsal Turizm ile ilgili STK temsilcileri, üniversitelerin ilgili bölümlerinden akademisyenler, IPARD Programının uygulandığı illerimizden faydalanıcılar ve tedarikçi temsilcileri ile Bakanlığımız ve Kurumumuz ilgili personelinin katıldığı toplantıda; Türkiye kırsal turizm sektörünün mevcut durumu, sektör genelinde TKDK desteklerinin katkısı ve gelecek dönem IPARD uygulamalarına ışık tutması amacıyla paydaşlar tarafından ortaya konulacak sektör sorunları ve çözüm önerileri ele alındı.







    Cimer