Denizli İl Koordinatörlüğü

Danışman Firma ve Potansiyel Faydalanıcılara Yönelik IPARD II Eğitimi ve Bilgilendirme Toplantısı


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından düzenlenen “Danışman firma ve potansiyel faydalanıcılara yönelik IPARD II eğitimi ve bilgilendirme toplantısı”, 9 Kasım Pazartesi günü Antalya’da başladı.

5 gün sürecek olan toplantının açılış konuşmasını yapan TKDK Finansman Genel Koordinatörü Deniz Oruç, “Projelerin kalitesini yükseltmek istiyoruz. Burada 5 gün boyunca işinde uzman personelimiz tarafından eğitim verilecek. Amacımız daha kaliteli, hata oranı minimize edilmiş proje hazırlamanızı sağlamak.” diyerek sözlerine başladı.

Ödeme Talep Paketini (ÖTP) hatasız hazırlayan bir danışman firma ya da yatırımcının en önemli işi başarıyla halletmiş olacağının altını çizen Oruç, “TKDK, faydalanıcısının yanında olan bir kurumdur. İyi olan tüm projeleri destekliyoruz. Bize proje hazırlayarak hibe talebinde bulunan bir yatırımcımızın eksik bilgi ve belgelerden kaynaklı projesinin kabul edilmemesi ya da ön görülenden daha az destek almasını kabul edemeyiz. İşte bundan dolayı bu eğitimi düzenliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kurum bünyesinde kurulan medya ve tanıtım ekibi ile tanıtım, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ve çeşitli bankalarla imzalanan protokoller ile ön finansman sorunlarını çözdüklerini söyleyen Oruç, bu ve daha sonrasında yapacağımız eğitim programlarıyla da danışman ve danışmanlık sektörüne ait problemleri çözmeyi planladıklarını dile getirdi.

Avrupa’nın en iyi hibe veren kurumu olduklarını belirten Oruç, “TKDK, Avrupa’da bir başarı hikâyesi olarak anlatılıyor. AB fonlarını yakmadan kullanan tek kurumuz. Avrupa Birliği Bakanlığımıza göndermiş olduğumuz talebimizde diğer kurumlarımızın kullanmadığı fonlara da talip olduğumuzu belirttik. İlerleyen süreçte 81 ilimizde de örgütlenerek ülkemizdeki tüm hibe programlarının organizasyonunu sağlayan bir ödeme ajansına dönüşmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Şu ana kadarki 4 yıllık süreçte TKDK’nın Türkiye ekonomisine katkılarından da bahseden Finansman Genel Koordinatörü Deniz Oruç, konuşmasına şöyle devam etti:

“2011 yılından itibaren hibe vermeye başlayan TKDK, şu ana kadar 11 bin yatırımcı ile sözleşme imzaladı. 6 milyar liralık yatırıma öncülük eden kurumumuz bunun 3,3 milyar lirasını hibe olarak verecek. An itibariyle 1,8 milyar lira yatırımcılarımıza ödeme yapılmış olup yılsonuna kadar 1,3 milyar lira daha ödemeyi planlıyoruz. Bizim desteğimiz ile faaliyete geçen işletmelerde 45 bin kişiye istihdam sağlandı. 60 milyon liralık ihracat gerçekleştirilmesine vesile olduk.”

IPARD II Programı ile gelen yeniliklere de değinen Oruç, “15. Çağrı ile IPARD I Programını tamamladık. 2016 – 2020 yıllarını kapsayan IPARD II Programı ile mevcut sektörlere ek olarak yenilenebilir enerji, makine parkları, yumurta tavukçuluğu, manda sütü üretimi, kaz yetiştiriciliği gibi sektörlerde de yatırımcılarımıza destek sağlayacağız. Yüzde 65 olan hibe üst sınırı yeni dönemde yüzde 70’e çıkacak. 2016’da 840 milyon liralık çağrıya çıkacağız.” ifadelerini kullandı.

Katılımcılara göstermiş oldukları ilgiden dolayı teşekkür eden Oruç, “5 gün sürecek olan eğitim programımız sonunda problemlerin çözülmesini, daha kaliteli projeler hazırlanmasını, hazırlanan projelerde hata oranının minimuma inmiş olmasını umut ediyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.






    Cimer