Denizli İl Koordinatörlüğü

TKDK BAŞKANI KALENDER BLOOMBERG HT TV'DE


     Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Hakan Kalender, Bloomberg HT TV’de İrfan Donat’ın sunumuyla her çarşamba ekrana getirilen “Tarım Analiz” programının canlı yayınında Kurum çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.


 

      Kalender, yaptığı açıklamada, TKDK’nın Avrupa Birliği’nin (AB) Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamındaki kırsal kalkınma hibelerini kullandırdığını söyledi. Bu hibelerin yüzde 75’inin AB fonları, yüzde 25’inin ulusal fonlardan oluştuğunu belirten Kalender, şöyle konuştu:

      “Bildiğiniz gibi kırsal kalkınma çok yönlü bir kavram. İçinde tarım da var, hayvancılık da var, kültür de var, turizm de var. Ama tarım ve hayvancılık bu işin merkezinde. Biz de Kurum olarak kırsal kalkınmanın merkezindeyiz. Ama diğer alanları da kapsıyoruz. Hibe oranları yüzde 40-70 arasında değişiyor.”

     “Küçük ve orta ölçekli işletmeleri AB standartlarına ulaştırmayı hedefliyoruz.”

      Kalender, IPARD I Programı’nın 2016 yılında tamamlandığını, şu anda IPARD II’ye geçtiklerini anımsattı.

      Net rakamların IPARD I’de ortaya çıktığını aktaran Kalender, şöyle devam etti:

      “Şu ana kadar 11 bin projeye yaklaşık 3,5 milyar TL hibe vermişiz. Bu hibelerle kırsala 7 milyar liralık yatırım yapılmış ve 60 bin istihdam sağlanmıştır. Aslında, bunlar çok büyük rakamlar Türkiye için. Vergide de muafiyet sağlıyoruz, buradan da 1,2 milyar TL dolaylı olarak yatırımcıya katkı sağlamışız. Dokümanları son 1-2 yılda bayağı sadeleştirdik. Buna benzer çalışmalarımız devam ediyor. Bunları daha da kolay hale getirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Onları da kısa sürede çözmeyi planlıyoruz. IPARD Programı’na baktığınız zaman şu ifade net olarak yazar, ‘Biz küçük ve orta ölçekli işletmeleri Avrupa Birliği standartlarına ulaştırmayı hedefliyoruz.’ Alt limitlerimize baktığınız zaman bunları net olarak görebilirsiniz. Hatta bu kapsamda daha büyük yatırımcılar bize gelip, ‘neden bu limitleri yükseltmiyorsunuz’ diye sitemlerini dile getiriyorlar. Bunun altını çiziyorum, ‘biz küçük ve orta ölçekli işletmeleri destekliyoruz.’ Bu kapsamda küçük işletmelerin önünü açmak için bazı düzenlemeler yaptık.”

     “Sayın Bakanımız 2018’i tarım ve hayvancılık yılı ilan etti”

      Kalender, yatırımlarına hibe almak için yatırımcıların ilk adresinin TKDK il koordinatörlükleri olduğuna işaret etti.

      Başvuru sahibi il koordinatörlüğüne gittiğinde önce bir tanıdıklarını ve kafasındakini netleştirdiklerini anlatan Kalender, daha sonra uygun alanlara yönlendirdikleri bilgisini paylaştı.

     Sayın Bakanımız 2018’i tarım ve hayvancılık yılı ilan etti. Bu kapsamda bize talimatları oldu. Sorun yaşadığımız alanlar belli, bunlara yoğunlaşmak da hedeflerimiz arasında.” diye konuştu.

     Kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık

     Kalender, proje başvurularında kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık yaptıklarına dikkati çekti.Bu açıdan da ön planda olan kurumlardan biri olduklarını vurgulayan Kalender, “Hibe miktarı olarak da yüzde 16’sı kadın yatırımcılara aittir. Gençlere de şu kolaylıkları sağlıyoruz. Özellikle, 40 yaşın altındaki genç yatırımcılar bize başvurduğu zaman yüzde 5 ilave puan veriyoruz. Şu an itibarıyla 11 bin projenin yüzde 45’ine gençler tarafından başvurulmuştur. Kısacası her 2 projemizden birisi kadın ve gençlere aittir. Bunları daha da artırmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

     Yeni projeler için başvuru tarihleri

     Kalender, IPARD Programı 3. Çağrı ilanı içinde olduklarını belirterek yatırımcıların fırsatlardan en üst düzeyde yararlanmaya davet etti.

     Tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar için proje başvuru tarihlerinin 1 Mart-5 Nisan arası, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme projeleri için 12 Şubat-15 Mart’ta başvuru yapılabileceğini hatırlatarak, tüm yatırımcıları TKDK il koordinatörlüklerine davet etti.

     “Tarım Analiz” programın tekrarı 8 Şubat Perşembe saat 00.50’de ve 10 Şubat Cumartesi 09.25’te Bloomberg HT ekranlarına getirilecek.

    Cimer