Denizli İl Koordinatörlüğü

TKDK’DAN DENİZLİ’YE DEV DESTEK


            Denizli Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörlüğü'ne IPARD II 3'üncü Başvuru Çağrı İlanı kapsamında yaklaşık 96 milyon lira yatırım tutarlı 135 adet proje başvurusu yapıldı. TKDK’nın kadın yatırımcılara göstermiş olduğu pozitif ayrımcılık da meyvesini verdi. Teslim alınan 135 projenin 57 tanesi kadın yatırımcılara ait.
 
            Denizli İl Koordinatörü Murat Kar, 21 Aralık2017 tarihinde çağrı ilanına çıkılan ve 27 Nisan 2018 tarihi itibariyle sona eren IPARD II 3'üncü Başvuru Çağrı dönemine ilişkin açıklama yaptı. Kar, “IPARD II 3'üncü Başvuru Çağrı döneminde; Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar(101) tedbiri ve Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme(302) Yatırımları kapsamında projeleri kabul ettiklerini belirtti. Bu dönemde;Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar (101) kapsamında 26,Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme(302) kapsamında 109,olmak üzere toplam 135 proje başvurusu gerçekleştiğini, bu projelerin toplam yatırım bedelinin ise yaklaşık 96 milyon lira olduğunu ve bu rakamın yaklaşık 49 milyon lirasının yatırımcılarımıza hibe olarak verileceğini söyledi.”

           AB ve ulusal kaynaklarla sağlanan IPARD hibe destekleriyle onlarca yatırımın Denizli’de hayat bulmasına katkı sağlanacağını belirten Kar, şunları kaydetti:Denizli’ye bugüne kadar birçok yeni işletme kazandıran TKDK Denizli Koordinatörlüğünün çalışmalarına aynı hızla devam etmektedir. Kurum olarak amacımız AB standartlarında hazırlanan projeler ile modern, verimli ve sürdürülebilir işletmeleri ilimize kazandırmak. Bu kapsamda yoğun gayret sarf ediyoruz. Kurum tarafından belirlenen şeffaf kriterler ışığında, en iyi hazırlanmış projeleri seçilerek bu projelere yüzde 40-70 arası değişen oranlarda hibe desteği sağlanacak. Ayrıca bu çağrıda kurumumuzun kadınlara yönelik göstermiş olduğu pozitif ayrımcılık da meyvelerini verdi. Bu çağrı ilanı kapsamında 57 kadın yatırımcımızın da destek için başvuruda bulunmasının da ayrıca haklı gururunu yaşıyoruz. Ayrıca IPARD II 3'üncü Başvuru Çağrı İlanı kapsamında 42 il arasında hem yatırım tutarı hem de proje sayısı acısından ilk 10 il arasında olmayı başarmış bulunuyoruz. Potansiyel faydalanıcılarımıza ve Denizlili girişimcilerimize teşekkür ediyor ve yatırımların ilimize hayırlı olmasını diliyorum.


 

            IPARD II 3'üncü Başvuru Çağrı İlanı süresi kapsamında teslim edilen projeler;15 adeti Süt Üreten Tarımsal İşletme, 5 adeti Et Üreten Tarımsal İşletme; 6 adeti Kanatlı Eti Üreten Tarımsal İşletme(hindi) ;Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme kapsamında alınan başvuruların;74 adeti Tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği,4 adeti Arıcılık, 17 adeti Zanaatkarlık ve katma değerli ürün işletmeleri,12 adeti Kırsal turizm,2 adeti Yenilenebilir enerji projesi olarak gerçekleşti.


    Cimer