Denizli İl Koordinatörlüğü

KIRSALDA YATIRIMLARA 60 MİLYON AVRO HİBE


Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, "IPARD-ll kapsamında 6. başvuru çağrısıyla toplam 60 milyon avro, yani 400 milyon liralık hibe paketini üreticimize, yatırımcımıza sunuyoruz." dedi.

Pakdemirli, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından düzenlenen “IPARD II-6. Başvuru Çağrısı Tanıtım Programı”nda yaptığı konuşmada, IPARD Programı kapsamında TKDK aracılığıyla 14 binden fazla projeye yaklaşık 4 milyar lira hibe desteği sağlandığını söyledi.

 Bu hibeler sayesinde kırsal alanlarda 10 milyar lira tutarında yatırım yapıldığını anımsatan Pakdemirli, şöyle konuştu:

“Bu yatırımlarla 60 bin yeni istihdam oluştu. IPARD yatırımlarında vergi muafiyeti de söz konusu. Bu muafiyetin yatırımcıya önemli bir katkı sağladığını özellikle ifade etmek istiyorum. Kırsaldaki üreticimizin ve girişimcimizin her zaman yanında olduğumuzu bir kez daha güçlü şekilde gösteriyoruz Bildiğiniz üzere, IPARD-ll kapsamında 5. Başvuru Çağrısını 16 Şubat’ta açıklamıştık. 250 milyon avro, yani 1,5 milyar lira hibe bütçesi olan 5. Çağrıda, hayvancılık ve işleme pazarlama yatırımlarını destekliyoruz. Bu çağrının başvuru süreci devam ediyor. Bugün ise, IPARD-ll kapsamında diğer bir ana tedbirde, “Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme Tedbirinde” 6. Başvuru çağrısına çıkıyoruz. IPARD-ll 6. Başvuru Çağrısı ile toplam 60 milyon avro, yani 400 milyon liralık hibeyi üreticimize, yatırımcımıza sunuyoruz. Bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve bitkisel ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi kapsamında; süs bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkiler, mantar, fide ve fidan ile çiçek soğanı üretim yatırımlarını destekleyeceğiz. Ülkemizin önemli bir potansiyeli sahip olduğu, arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve paketlenmesi yatırımlarını destekleyeceğiz. Zanaatkârlık, yöresel tarım ve gıda ürünlerinin üretimini, kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetlerini, kültür balıkçılığını, yenilebilir enerji tesisleri ile kooperatif ve üretici örgütleri için makine parkları kurulumunu bu çağrı kapsamında destekliyoruz. Bu sektörlerde yapılacak yatırımların 500 bin avroya, yani 3 milyon liradan fazla kısmına %55 ila %65 hibe vereceğiz.”

TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, üreticiyi yerinde tutabilecek desteklerin vermeye devam edilmesi gerektiğini vurgulayarak, kırsalda TKDK’nın bu görevi layıkıyla yerine getirdiğini ifade etti.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals, “IPARD Programı Türkiye’deki kırsalda yaşayan vatandaşların yaşamlarının iyileştirilmesi konusunda son derece olumlu etkiler yaratıldığını bizzat gördüm. IPARD Programı’nın başarısı üzerinden üst düzey tarım diyaloğu yakın zamanda Brüksel’de gerçekleştirilecek ve tarım alanındaki işbirliğimiz daha da geliştirilecektir.” değerlendirmelerinde bulundu.

TKDK Başkan Vekili Hakan Kalender de, TKDK’nın 2011 yılında Avrupa Komisyonu tarafından akredite edildikten sonra IPARD hibeleri başarıya kullandırmaya başladığını hatırlattı. TKDK’nın bugüne kadar sağladığı desteklerle rekabetçi ve sürdürülebilir tarım ve hayvancılık tesislerinin kurulmasına önemli katkılar sağladığının altını çizen Kalender, TKDK merkez ve 42 il koordinatörlüğündeki tüm arkadaşlarımız yoğun şekilde tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerini yürütüyor dedi.

Programda, Uşak ve Kastamonu’dan gelen zanaatkârların ney dinletisi eşliğinde hazırladıkları el dokuması halı ve taş baskı sahnede sergilendi ve ardından eserler Bakan Pakdemirli’ye hediye edilerek hatıra fotoğrafı çektirildi. Tören, 6. Başvuru Çağrısı için kurdele kesimi ile tamamlandı.














 

    Cimer