Denizli İl Koordinatörlüğü

TKDK YENİLENEBİLİR ENERJİ SEKTÖRÜNE DESTEK VERİYOR.




TKDK Denizli İl Koordinatörü Dr. Sadık Yetim, 13. Çağrı döneminde yatırımcıları bekleyen yenilikleri anlattı. IPARD programı kapsamında yenilenebilir enerji yatırımları desteklenecek dedi ve detayları verdi.

“IPARD Programı kapsamında İşletmenin/Tesisin kendi tüketimine yönelik yenilenebilir enerji yatırımları destek kapsamına alınmıştır.” Diyen Yetim, yenilenebilir enerji yatırımının özelliklerini anlattı.

• Yenilenebilir Enerji Yatırımları; IPARD Programında mevcutta uygulanan tedbirler kapsamında desteklenen yatırımların enerji ihtiyacını karşılamak için yapılacak ilave  yatırımlar olarak planlanmalıdır.
• Yenilenebilir Enerji kapsamında sadece Güneş Enerjisi (Fotovoltaik) sistemleri desteklenecektir.
• İşletmenin/Tesisin Enerji İhtiyacı (Tükettiği enerji) kadar kapasiteye (Elektrik Tesisatı Projesinde yazan toplam kurulu güç)izin verilecektir.
• İşletmenin/Tesisin enerji ihtiyacı 1MW kurulu güçten daha fazla olması durumunda ise üst sınır olarak 1MW kapasite destek kapsamındadır.
• Şebekeye bağlı(on-grid) sistemler destek kapsamındadır.
• Sistemlerin kurulumunda kullanılacak olan PV panellerin tek tip (aynı) olması gerekmektedir.
• Yapılacak yatırımlarda yatırım uygulama adresi(uygulama sahası) dışında kalan kablolama işlemleri uygun harcama olarak kabul edilmemektedir.

“Yenilebilir Enerji Yatırımları için Destek Oranı parçası olduğu tedbirin yardım oranına eşittir.” Diyen Yetim, Başvuru ve Ödeme Aşamasında dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı. “IPARD Programı kapsamında Yenilebilir Enerji yatırımı için kuruma sunulacak başvuru paketinde dağıtım şirketi tarafından imzalanmış Bağlantı ve Sistem Kullanım Anlaşması sunulması gerekmektedir. Yatırımın sonunda Ödeme Talep Paketi içerisinde ise Geçici Kabul Tutanağı kuruma sunulmalıdır. Başvuru Sahibi; TKDK Başvuru süreci, sözleşme imzalanması, Yatırımın gerçekleştirilmesi sürelerini ve ilgili yönetmelik (EPDK Lisanssız Üretim Yönetmeliği madde 24-b) gereği Bağlantı ve Sistem Kullanım Anlaşmasının geçerlilik süresini dikkate alarak yatırımını planlamalıdır.” dedi.

Fonların her çağrı döneminde azaldığını ve kurum olarak senede 3-4 defa çağrıya çıktıklarını vurgulayan Yetim, yatırımcıların proje hazırlama konusunda hemen karar vererek hızlı davranmalarını ve %50 geri dönüşümsüz hibe fonlarından yararlanmak için bize ulaşmalarını bekliyoruz dedi.

Denizli’nin AB hibe fonlarından azami derecede istifade edebilmesi, dolayısıyla yatırım ve istihdamın artırılması amacıyla bir iş fikri olan, iş kurmak isteyen yerli/yabancı herkesi hibe fonlarından yararlanmaya davet ediyoruz.
    Cimer