Denizli İl Koordinatörlüğü

TKDK’NIN SERİNHİSAR İLÇESİNDEKİ YATIRIMLARI VE YATAĞAN BIÇAKÇILIĞI KONUŞULDU.




Serinhisar Belediye Başkanı Mehmet Kobaş, TKDK İl Koordinatörü Dr. Sadık Yetim’i makamında ziyaret etti. Ziyarette Serinhisar ilçesinde İPARD fonları daha etkin nasıl kullanılır, ilçeye daha fazla yatırım nasıl yapılır konularında fikir alışverişinde bulunuldu.

Dr. Yetim, Denizli de çıkılan çağrılarda Serinhisar ilçesinin destek kullanım durumu ile ilgili bilgi aktardı. “Serinhisar ilçemiz 2013 yılından beri toplamda 9 proje ile kurumumuza başvuruda bulunmuştur. Bu projelerin toplam bütçesi yaklaşık 6.507.000 TL dir. Ve projelerin kurumumuzca incelenip uygun bulunmasıyla birlikte bu meblağın yaklaşık 3.250.000 TL’si yatırımcılara hibe olarak ödenecektir.” dedi.
 
Mehmet Kobaş yapılan görüşmede tarihi belde Yatağan ve burada üretimi yüzyıllardır süre gelen pala, bıçak, kılıç, makas vb çelik ürünlerinin üretimleri hakkında detaylı bilgiler aktardı.  Dr. Yetim, tarihi 11. yüzyıllara dayanan yatağan kılıçları imalatlarını geliştirmek, yapılacak yatırımlara azami ölçüde destek olmak ve yatağan bıçakçılığını marka yapmak amacıyla kurum olarak ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi. Geçmişte kazanılan zaferlere tanıklık eden yatağan kılıçlarının Osmanlı ordusunda ve padişahlar tarafından kullanılması ile bugün ki ününe kavuştuğunu, daha sonra bıçağa dönüşen bu kadar önemli bir zanaatın daha etkin bir şekilde üretilmesinin gerekliliğine dikkat çeken Dr. Yetim İPARD fonlarıyla bunun gerçekleşeceğini vurguladı.

13. Çağrı dönemindeki çok önemli yeniliklerden biri olan Güneş Enerjisi Üretim Sistemleri yatırımlarına vurgu yapan Dr. Yetim, “13. Çağrı döneminde yenilenebilir enerji yatırımları desteklenecek. IPARD Programı kapsamında İşletmenin/Tesisin kendi tüketimine yönelik yenilenebilir enerji yatırımları destek kapsamına alınmıştır. Desteklemeye uygun yatırım konularında, tüm yeni yatırım ve mevcut işletmelerin güneş enerjisi sistemleri ile ilgili talepleri desteklenebilecektir. Hibe Oranı % 50 olup, Destek üst limiti başvuru yapılacak tedbirin üst limitidir. Solar Panel, İnvertör, Sayaçlar, Taşıyıcı Sistem, Kablolama Topraklama Sistemi, İzleme Sistemi ve Diğer Tamamlayıcı Ekipmanlar Destek Kapsamındadır.” dedi.

13. çağrı için projelerin son kabul tarihinin 10.02.2015 olduğunu belirten Dr. Yetim, yatırımcıların proje hazırlama konusunda hemen karar vererek hızlı davranmalarını ve % 50 hibe fonlarından yararlanmak için bize ulaşmalarını bekliyoruz dedi. Yerel yönetimler ile etkin çalışmalar yaparak hibe desteklerin Denizli’de yatırıma dönüşmesi arzusunda olduklarını ifade eden Yetim, “IPARD fonları Türkiye için kullanılmadığı takdirde AB'ye geri gidecektir. Hedefimiz fonların Türkiye’de son kuruşuna kadar hibe desteği şeklinde dağıtılmasıdır.” dedi.

Serinhisar Belediye Başkanı Mehmet Kobaş’a ziyaretlerinden dolayı teşekkürlerini ileten Dr. Yetim, Denizli’ye hedeflenen yatımların ve bu yatırımların istihdama katkılarının arttırılmasında yerel yönetimlerin desteklerinin büyük önem taşıdığını” sözlerine ekledi.


Tarihi Yatağan Palaları
    Cimer