Denizli İl Koordinatörlüğü

TKDK, DENİZLİ SANAYİ ODASI ÜYELERİNE 13. ÇAĞRI DESTEKLERİNİ ANLATTI.




Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından 13. Çağrı bilgilendirme toplantısı Valilik Konferans Salonunda düzenlendi. Denizli Sanayi Odası Avrupa Birliği Birimi ve TKDK ortak girişimi ile düzenlenen toplantıda Sanayi Odası Üyelerine TKDK destekleri anlatıldı.

Sektörel olarak Denizli ilinin öncelikleri dikkate alınarak; tekstil, Denizli traverteni, turizm, el sanatları ve meyve sebze işleme tesislerine yönelik gerçekleştirilen toplantıya DSO üyelerinin ilgisi yoğundu.

TKDK Denizli İl Koordinatörlüğünden toplantıya Proje Başvuru Yönetim Birim Amiri Selçuk Karcı ve İletişim Uzmanı Mehmet Ali Ergin katılım sağladılar. 13. Çağrı dönemi desteklemeleri ile ilgili sunum yapan Mehmet Ali Ergin, TKDK’nın Denizli’de faaliyete başladığı 2012 yılından bu zamana kadarki çalışmaları hakkında bilgiler aktardı. Ergin, Denizli’de 241 proje ile sözleşme imzalanarak 119 Milyon TL’lik yeni yatırımın kazandırıldığını söyledi. Ergin, “Desteklenen işletmeler gibi sizde yatırımlarınızı TKDK destekleri ile gerçekleştirebilirsiniz. IPARD fonları Türkiye için kullanılmadığı takdirde AB'ye geri gidecektir. Kurum olarak il bazında belirlenmiş bir bütçe bulunmamaktadır. Dolayısı ile hangi ilden daha fazla kaliteli proje gelirse o ilimiz fonlarımızdan faydalanacaktır.” dedi.

13. Çağrı dönemindeki çok önemli yeniliklerden biri olan Güneş Enerjisi Üretim Sistemleri yatırımlarına vurgu yapan Selçuk Karcı, “13. Çağrı döneminde yenilenebilir enerji yatırımları desteklenecek. IPARD Programı kapsamında İşletmenin/Tesisin kendi tüketimine yönelik yenilenebilir enerji yatırımları destek kapsamına alınmıştır. Desteklemeye uygun yatırım konularında, tüm yeni yatırım ve mevcut işletmelerin güneş enerjisi sistemleri ile ilgili talepleri desteklenebilecektir. Hibe Oranı % 50 olup, Destek üst limiti başvuru yapılacak tedbirin üst limitidir. Solar Panel, İnvertör, Sayaçlar, Taşıyıcı Sistem, Kablolama Topraklama Sistemi, İzleme Sistemi ve Diğer Tamamlayıcı Ekipmanlar Destek Kapsamındadır.” dedi.

13. çağrı için son başvuru tarihinin 10.02.2015 olduğunu vurgulayan Karcı, yatırımcıların proje hazırlama konusunda hemen karar vererek hızlı davranmalarını ve % 50 hibe fonlarından yararlanmak için bize ulaşmalarını bekliyoruz dedi. Meslek Odaları ve STK’lar ile etkin çalışmalar yaparak hibe desteklerin Denizli’de yatırıma dönüşmesi arzusunda olduklarını ifade eden Karcı, “IPARD fonları Türkiye için kullanılmadığı takdirde AB'ye geri gidecektir. Hedefimiz fonların Türkiye’de son kuruşuna kadar hibe desteği şeklinde dağıtılmasıdır.” dedi.


    Cimer